ŚRODA Z PROFILAKTYKĄ
Czym są powikłania cukrzycy?
Powikłania cukrzycy to zespół schorzeń, które pojawiają się w wyniku choroby.
Powikłania cukrzycy dzielimy na:
- ostre ( hiperglikemia);
- przewlekłe (retinopatia cukrzycowa, nefropatia cukrzycowa, neuropatia cukrzycowa, choroby serca, udar, stopa cukrzycowa).
Hiperglikemia
Hiperglikemia to stan, w którym poziom glukozy we krwi wzrasta ponad poziom prawidłowy. Chroniczna hiperglikemia prowadzi do długotrwałych uszkodzeń i niewydolności różnych narządów atakując głównie oczy nerwy serce i nerki.
Do najczęstszych objawów hiperglikemii należą:
- wzmożone pragnienie ( oraz potrzeba częstego oddawania moczu poliuria);
- problemy ze wzrokiem;
- osłabienie, przygnębienie apatia, złe samopoczucie;
- problemy skórne ( stany zapalne narządów płciowych);
- zapach acetonu z ust.
Przyczyny hiperglikemii:
Najczęstszymi przyczynami hiperglikemii są:
- niedobór insuliny w organizmie
- zbyt mała dawka insuliny w stosunku do zjedzonego posiłku, pominięcie podania dawki insuliny do posiłku
- nie podanie korekcyjnej dawki insuliny w przypadku zbyt dużego poziomu glukozy we krwi
- zbyt mała aktywność fizyczna
- znaczący stres
- ostra choroba (przeziębienie z gorączką, zatrucie pokarmowe, uraz) lub rozwijająca się infekcja
Hipoglikemia
Hipoglikemia to krytyczny spadek poziomu glukozy we krwi 70 mg/dl), który stwarza realne zagrożenie dla organizmu.
Do najczęstszych objawów niedocukrzenia należą:
- nadmierna potliwość;
- drżenie rąk;
- kołatanie serca;
- uczucie silnego głodu/wstręt do jedzenia;
- zaburzenia mowy, widzenia i równowagi;
- osłabienie, problemy z koncentracją, niemożność skupienia się i zapamiętania;
- zaburzenia zachowania, takie jak agresja lub wesołkowatość.
Przyczyny hipoglikemii
Najczęstszymi przyczynami hipoglikemii są:
- niedobory pokarmowe (zbyt mała kaloryczność posiłku, zbyt duży odstęp czasowy między podaniem insuliny i posiłkiem, niespożycie posiłku po wstrzyknięciu insuliny);
- nadmiar insuliny w organizmie (zbyt duża dawka insuliny, zbyt głębokie podanie insuliny domięśniowo);
- intensywny wysiłek fizyczny bez właściwego przygotowania;
- spożycie alkoholu (zahamowanie wątrobowej produkcji glukozy).
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów należy zmierzyć poziom glukozy we krwi W przypadku niedocukrzenia należy spożyć np.:
- cukry proste 10 20 g glukozy);
- owoc (pół banana, 1 łyżkę miodu);
- pół szklanki soku owocowego lub osłodzoną 1 łyżeczką cukru herbatę.
Jeżeli po ok 20 minutach glikemia nie wzrośnie należy spożyć dodatkowo węglowodany złożone (np. bułkę, kromkę chleba).
Osobę nieprzytomną z hipoglikemią nie należy karmić, ani podawać jej płynów, gdyż grozi to zadławieniem. Ułóż chorego w pozycji bezpiecznej i wezwij pogotowie ratunkowe.
Systematyczne mierzenie poziomu cukru we krwi to nieodłączny element terapii cukrzycy.
Aby prawidłowo zmierzyć poziom cukry we krwi:
- umyj ręce ciepłą wodą (nie przecieraj spirytusem);
- włóż pasek do glukometru;
- przed nakłuciem wykonaj masaż palca;
- nakłucie wykonaj specjalnym nakłuwaczem dołączonym do glukometru;
- po nakłuciu nanieś pierwszą kroplę krwi na pasek testowy;
- po kilku sekundach odczytaj pomiar;
- po wykonaniu badania przetrzyj palec jałowym gazikiem;
- zużyte elementy jednorazowe wyrzuć do pojemnika na odpady.
Zapisuj wyniki dokonywanych pomiarów w tzw. dzienniczku samokontroli. Niektóre glukometry mają obecnie możliwość przechowywania w swojej pamięci ostatnio wykonanych pomiarów oraz skopiowania danych do osobistych komputerów.
Na kanale You Tube Akademii NFZ znajdziesz film instruktażowy „Jak prawidłowo mierzyć poziom cukru?”
Pełny materiał filmowy wraz z ulotką znajduje się na stronie: https://akademia.nfz.gov.pl/ostre-powiklania-cukrzycy-hipoglikemia-i-hiperglikemia/
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!